În cadrul inițiativei RoBulUs, au fost elaborate un manual interactiv „Viziune pentru coeziune” și o aplicație mobilă. Acestea sunt concepute pentru a servi tinerilor din Bulgaria și România, facilitând implicarea lor în calitate de cetățeni în procesele de luare a deciziilor în planificarea și punerea în aplicare a politicii de coeziune 2021-2027 în fața programelor naționale și regionale.

În ultima lună, au fost organizate 3 sesiuni experimentale, în cadrul cărora ne-am întâlnit cu potențialii utilizatori ai produselor proiectului:

  • cu studenții de la Universitatea de Management pe 23 noiembrie 2021;
  • cu tineri antreprenori și lideri de tineret pe 26 noiembrie 2021, online;
  • cu elevii de la Liceu privat de turism și antreprenoriat „Raiko Tsonchev” – Dobrich pe 10 decembrie 2021,

Pe parcursul programului de câteva ore, împreună cu tinerii participanți, am discutat despre natura și scopul politicii de coeziune și despre rolul implicării lor în procesul de luare a deciziilor legate de planificarea și implementarea acesteia. Conținutul manualului interactiv a fost discutat în detaliu, permițând tinerilor participanți să se orienteze în ceea ce privește responsabilitățile instituțiilor și părților interesate implicate în planificarea și punerea în aplicare a politicii de coeziune la nivel internațional, național și regional. Printre alte beneficii, această analiză a oferit premisele pentru dobândirea de noi cunoștințe și abilități necesare pentru a practica participarea civică în legătură cu dezvoltarea locală și regională.

În următoarea parte a sesiunilor, participanții au primit sarcini practice (de grup și individuale) legate de aplicația mobilă, cu scopul de a testa viteza și accesibilitatea acesteia, precum și inteligibilitatea informațiilor prezentate.

Fiecare eveniment s-a încheiat cu o evaluare din partea participanților. Majoritatea acestora (87%) au identificat instrumentele pilot ale proiectului ca fiind un instrument util pentru participarea civică în domeniul politicii de coeziune și au sugerat că acestea ar contribui la creșterea implicării civice a tinerilor în procesul decizional local și regional.